·  TEL. 93 721 31 44 · EMAIL iessantquirze@xtec.cat
 · 

Fotos: Sortida de 3 d'ESO al Museu Marítim de Barcelona

Els alumnes de 3r d’ESO van visitar el Museu Marítim de Barcelona, ubicat    a l'edifici gòtic de les Drassanes Reials, un dels més importants en el manteniment i la construcció de vaixells, sobretot galeres, de la Mediterrània.

Van realitzar el taller "La construcció de la imatge del món”,  on van apreciar la imatge del món abans i després dels descobriments geogràfics dels segles XV i XVI. Espanyols i portuguesos van buscar noves rutes amb les illes de les espècies per restablir el comerç, tallat pels turcs. El resultat va ser la construcció d’una nova imatge del món.

 A continuació, els alumnes van formar quatre grups per treballar els viatges de Colom, amb reproduccions de les naus, els instruments de navegació,  amb rèpliques d’aquests instruments, la importància de les espècies i les rutes cap als països productors, i les diferents concepcions del món que hi ha hagut al llarg del temps, amb mapes i portalans de diverses èpoques.

Finalment, van fer una visita guiada a l’edifici de les Drassanes Reials. Van passejar per les amples i lluminoses naus gòtiques, separades per pilars que sostenen els arcs formers i  diafragma, sobre els quals recolzen  les bigues de la coberta  a dues aigües.

Van observar en la nau central una reproducció, a escala natural, de la Galera Reial de Joan d’Àustria que es va construir en aquestes mateixes drassanes l’any 1568 i que va combatre a la batalla de Lepant, en la qual Miguel de Cervantes va resultar ferit al pit i al braç esquerre; d'aquí li ve el sobrenom del manco de Lepanto

Les Drassanes Reials són un exemple de l’austeritat constructiva del gòtic català  i una joia del patrimoni arquitectònic de la ciutat.

 Aquesta sortida ha consolidat els continguts dels temps moderns que han après a les classes.